Actueel






  

ACTUEEL


Goede bedoelingen en een duister verleden, een onzekere toekomst ?

Het is zover. In onze oneindige verniel- en beheerszucht hebben we zelfs het leven van een van onze trouwste cultuurvolgers onmogelijk gemaakt. De 'baksteen in onze maag' ontnam het woongebied van vele vogels, doch bood een uniek diertje ongekende mogelijkheden. Wie kent dit bonte pluizenbolletje niet, dat genoegen neemt met een klein scheurtje in de 'corniche' van het dak, een plasje in de goot langs de weg ? Het is voor vele generaties een van de eerste vogeltjes geweest die ze leerden kennen. De Huismus krijgt nu sinds maart eindelijk zijn welverdiende bescherming, doch hiervoor heeft-ie wel een drastische reductie in populatieaantallen moeten ondergaan. Een individuele bescherming van de fladderaartjes kan echter onvoldoende blijken: ze verdwijnen uit het straatbeeld omdat we te efficient zijn in het hermetisch afsluiten van onze huizen. Waar moeten deze tsjilpers nu in alle ijver hun grassprietjes naar toe dragen ? Ondanks goede bedoelingen van de wetgever komt het overleven van onze medebewoners zoals steeds neer op verdraagzaamheid van ieder van ons.

We doen dus ons best, maar we hebben nog veel in te halen. De Environmental Sustainability Index (ESI) van het World Economic Forum plaatst Belgie in een vergelijking met 122 andere landen op de allerlaatste plaats inzake milieudruk. Volgens dit wereldwijde onderzoek is Belgie een van de meest vervuilde en verontreinigde landen ter wereld !

 

Nog een recent initiatief is de aankoop van ruim 271 ha bos in Voeren door de Vlaamse Gemeenschap. De bossen van Voeren zijn gekend voor hun grote populatie dassen, vossen, steenmarters en rondtrekkende wilde everzwijnen. Onze bezorgdheid inzake bossen beperkt zich niet tot Vlaanderen. De Commissie Leefmilieu van het Vlaamse Parlement heeft op 18 april een resolutie gestemd waarin aan de Vlaamse regering gevraagd wordt drastische maatregelen te nemen tegen illegale houtkap.